Hírek

SZÉPSÉG ÉS SPIRITUALITÁS

SZÉPSÉG ÉS SPIRITUALITÁS

Így sminkeld a lelked

Hosszú évek óta foglalkozom Spirituális Választerápiával, valamint érintés terápiával, majd megismerkedtem az Aura-soma mágikus üvegcséivel és teljessé lett a terápiás palettám. Ezek a technikák elvezettek önmagamhoz. Ezután vállalkoztam arra, hogy kitanuljam a sminkelés mesterségét, így ma már az önismeret kreatív terepein is magabiztosan vezetgetem a hozzám fordulókat.

Számomra a sminkelés sem csupán a szépségről szól, igaz arcunkat is felfedi e hivatás a különböző technikákon keresztül. A kreativitás fejlesztése is fontos cél számomra. Saját tapasztalataim azt bizonyítják, hogy miközben új utakra lépünk, elérjük, majd meghaladjuk korlátainkat. Egyre közelebb kerülünk önmagunkhoz, az új kihívásokon keresztül új szemléletmódokra válunk nyitottá és teljesebbé lesz az életünk. Ezt a fajta gondolkodásmódot és az erre épülő technikákat szeretném átadni tanulóimnak, illetve a hozzám forduló laikusoknak is igény szerint.

Bármivel, amit ezidáig megtanultam, legyen szó akármelyik általam képviselt módszerről, az ember középpontjához igyekszem közel kerülni. Minden út, melyen a hozzám érkezőket kísérem, a lélekhez vezet, mégpedig a saját lelkemen keresztül.

A kulcs a szeretet, mint energia és a szépség. A szépség kiemelése, a saját szépségünkben való megerősítés, egy sminktanácsadás keretein belül akár, önmagunk megismerésének, elfogadásának fontos része, akárcsak a belső szépség kutatásának megannyi módja. A kettő valójában szét nem választható. A belső stabilitást nagyban támogatja a pozitív külső énkép, önbizalmat nyerünk, magabiztosabb fellépést biztosít számunkra, ha megtaláljuk és megtanuljuk kiemelni arcunk legelőnyösebb vonásait. Ha elégedettek vagyunk önmagunkkal, megfelelően jelenítjük meg adottságainkat, szeretni kezdjük ezt az önmagát sikerrel képviselő egyedi és megismételhetetlen emberi lényt.

Hiszem, hogy egész világunk megváltozik, ha ezt az önszeretet tükrözzük, sugározzuk. Önmagunk elfogadása és szeretete megtanít szeretni a rajtunk kívül állókat, majd minden élőt, végül az Életet magát. Ily módon lesz szebbé és teljesebbé a világ.

De húzódjunk vissza kicsit a világból és nézzük meg, hogyan jelenik a mindannyiunkat vonzó misztikum, az egyén szintjén.

A színek mágiáját hívnám segítségül, kiválóan szemlélteti ezeket a folyamatokat.

Saját színeinkkel kezdeném, hiszen a bőrünk, a hajunk és a szemünk színe szerint hideg, illetve meleg tónusokat képviselünk, könnyen kiválasztható tehát, mely színek illenek hozzánk, emelik fényünket és melyek nem. Utóbbiak használata előnytelenül láttat minket. Ez az elemzés a külső jegyeink alapján határoz meg minket és ily módon támogat. Én azonban legalább ilyen jelentőséget tulajdonítok a színek lelkünkre, illetve energetikai rendszerükre gyakorolt hatásának.

Beszélhetnék a színrózsáról, az élet virágáról, a goethe-i színkörről, valamint a szívárványról, mely nem csupán ezek mintáját, de az emberi energetikai központok, csakrák sorrendjét is követi. Hosszú és tartalmas előadás kerekedne e témában, ha belemerülnék, most azonban szemléltetni szeretnék inkább.

“Te vagy a szín, melyet választasz, s ez tükrözi lelked szükségletét.”

Az Aura-soma, egy gyengéd és különleges spirituális terápia mottója ez, melyre működési elve és mechanizmusa is épül. Ez a rendszer bebizonyítja számunkra, hogy az ember színválasztásain keresztül képes megmutatni, kifejezni önmagát. Gondoljunk csak bele, vajon mi alapján választunk öltözetet nap mint nap, vagy zöldséget, gyümölcsöt a piacon, melyeket örömmel fogyaztunk el aztán. Vagy virágot akár, önmagunknak és másoknak.

Az intuíciónk, vagy belső hangunk támogat minket mindebben. Minden élőlény egy titkos nyelven kommunikál a világban, amelyben létezik. Egy adott színű növény például pontosan azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint amelyekkel az adott szín. A színek nyelve a természet nyelve is egyben.

Jelen munkáim esetében két, természetét és lelki alkatát tekintve nagyon különböző modellel dolgoztam.

Tímea, akit rózsaszín és fehér színekben jelenítettem meg, csupa szív, igen érzékeny, törékeny és nagyon nőies fiatal nő és anya. A rózsaszín nagykövete. Ez a habkönnyű, finom és gyengéd szín, a szívközpontunkat képviseli energetikai szempontból. Nőies és befogadó minőség, tartalmát tekintve az érzelmekről szól. Hadd utaljak az Aura-soma rendszerére ismét, hiszen csodaszép színes üvegei, melyek liquid kristályokat és növényi esszenciákat tartalmaznak, épp arra hivatottak, hogy együttműködjenek az emberi lélekkel, illetve gyengéden hangolják azt. Bármely üvege, mely akár egészében, akár más színnel együttműködve rózsaszínt tartalmaz, valamilyen formában a szeretet témakörével dolgozik, intenzíven hat az érzelmi életünre, érinti a nőiesség, női minőség témakörét.

Feltétel nélküli szeretet, melegség, lágyság, együttérzés, önszeretet, belső inspiráció, a szeretet kommunikációja, a szeretetben való növekedésre való képesség, az érzelmek áramoltatása, önmagunk és mások érzelmeinek elfogadása, fogékonyság minden értelemben. Íme néhány üzenet csupán, melyet a rózsaszín közvetíteni hivatott, mely területek megtapasztalásában, megélésében segít, mely témákban emel és kisimogat. A rózsaszín amúgy nyugtat, csillapít, segíti a meditációt és a lélek ébredését, erősíti a megérzéseket, az intuíciót és fejleszti a koncentrációs készséget. Mottója lehetne, hogy “Olyannak szeretem magam amilyen vagyok, nem annak, aki szeretnék lenni.”

Másik modellem Nóra volt. Őt a lila árnyalataiba öltöztettem, hiszen egész lénye, tekintete, arca, lelki alkata a liláról mesél. Tünde-arcú, spirituálisan nyitott és érett, kreatív teremtés. A lila útja a spiritualitás. Témája a gyógyítás, a szolgálat, az önmagunkra ébredés. A transzformáció, a béke, a tudatosság és a változás. A lila minőséget képviseli a gyógyító, aki folyamatosan fejleszti adottságait, aki tisztán lát, hiteles és tiszta csatornaként létezik.

A lila segít feldolgozni a félelmeinket, képessé tesz a változásra, önismeretre buzdít, segít egyensúlyba hozni lényünk férfias és nőies oldalát. Energetikailag a korona csakra, az istenivel való kapcsolódás, az inspiráció színe.

 

Nóra gyönyörűen képviseli számomra ezt a színt, hiszen folyamatos változásban van, kitartóan halad az önmaga számára kijelölt spirituális úton, melyen felfedezi magát és a világot. Törékeny lénye tudatos, magabiztos, kiforrott személyiséget takar, lelkileg érzékeny és érett, személyisége nyitott, pozitív és független. Hivatását tekintve színes és kreatív, kolléga egyébként, bár érzésem szerint idővel a segítői feladatok irányába sodorja majd az élet. Tudása folyamatosan nyílik és új utakra hívja, nem riad vissza a kalandoktól, az ismeretlen nem riasztja. Egyértelműen lila. És persze fehér. Hiszen ez a minőség már erősen képviseli a fényt. A lilában megjelenik egy cseppnyi túlvilág, egy távoli, misztikus dimenzió, a láthatatlan. Ez a láthatatlan valósággá lesz mindannyiunkban egyszer. Akkor már képesek leszünk felismerni minden egyes színben és bármely minőségben Önmagunkat.