Hírek

EINAT DAN WORKSHOP – 2018 március / Berlin

Einat Dan workshop, Berlin 2018/március

Berlin mindig egy jó ötlet. Nem az első alkalom, hogy Einat Dan stúdiójában töltök pár napot, de minden alkalommal újabb és újabb élményekkel gazdagodom. Einat, a kreatív smink egyik legfényesebb csillaga. Mindig képes újat nyújtani, lelkesedésével és elhivatottságával inspirálni, növekedésre, megújulásra ösztönözni.

Mindig hiteles, mindig egyedi és sosem ismétli önmagát.

Ezúttal fergeteges hangulatú három napot szervezett nekünk, mely mind a társaságot, mind a helyszínt tekintve különleges volt. Színes, izgalmas és impulzív.

A résztvevők többsége olasz volt, vidám, nyitott és temperamentumos is egyben. Örömmel vegyültem el közöttük, jó volt velük dolgozni, tökéletes harmóniában, támogató, bizalmas légkörben működtünk együtt.

Nem kell mondanom, hogy ez mennyire fontos.  

Az első napot a stúdióban töltöttük, Einat dolgozott, mi pedig csodáltuk ahogy egy komplett sztorit sminkel a modell arcára. Közben mesélt és mesélt. Tapasztalatokat, saját élményeket oszt meg velünk minden alkalommal, amiből sokat tanulunk. Titkokat bíz ránk, mi pedig hálásan fogadjuk ezeket az ajándékokat, s ha nem is bontjuk ki őket ott helyben, biztos, hogy beépülnek, majd láthatóvá lesznek valamelyik munkánkban.    

Épp ott és épp akkor érnek tudássá bennünk ezek az instrukciók, amikor szükségünk van rá, amikor megértünk rá.

A második nap a gyakorlásé mindig, megtervezzük és kipróbáljuk a sminkeket amiket megálmodtunk az előzmények hatására. Remek modelleken dolgozhattunk, profikat kaptunk, öröm volt velük a munka. Különleges arcú olasz leányzó volt a modellem, fantasztikusan tervezett spanyol kosztümje hihetetlenül stílusossá tette a megjelenését. A munka a szokásos mederben folyt. Terveztem valamit, a gyakorlás során megvalósítottam ennek egy részét, majd továbbléptem, hogy a harmadik napon megszülethessen egy arc a kezem alatt. Az arc, amiért érkeztem.

A harmadik, vagyis az utolsó napon egy érzékien berendezett vörös-fekete hangulatú bárban rendezkedtünk be. Einat ellátott minket még egy kis útravalóval, majd ecsetet ragadhattunk, hogy átváltoztassuk választott modellünk arcát és lényegét. Az én modellem egy csendes, visszahúzódó, nemét és személyiségét tekintve egyaránt rejtőzködő típusú lány volt. Az első pillanattól éreztem benne valami megmagyarázhatatlan disszonáns vonást, mint hamis dallam úgy hatott rám. Az első pillanatokban határozottan elbizonytalanodtam, mert modellem kisugárzása nem illeszkedett az általam tervezett sminkbe.   

Ám ahogy dolgozni kezdtem az arcán, hangolódni kezdtünk, én pedig már csak a színekre figyeltem és azok üzenetére. Pirosat ragadtam és kéket, arányokat tapogattam és cseréltem fel. Végül úgy döntöttem, hogy nem csupán a harmónia érdemel figyelmet és elfogadást, a diszharmónia épp úgy vállalható és helye van, ha igaz.

Így született egy smink, egy arc és a középpontban egy tekintet, melynek a mélyén ott lapult valaki. Valaki aki hozzánk hasonlóan rejteni igyekszik a gyengeségeit. A rejtőzködés torzít. Torzítja a valóságot, a szépséget és a lelkünket. Erről szól ez a berlini munkám. Intelem. Mindannyiunknak…

„Ne higgy a szemednek. Amit azzal látsz, csupa korlát. Az értelmeddel nézz, ébredj rá, amit úgyis tudsz már, és meglátod, hogyan kell repülni.” – Richard Bach