Hírek

Beauty Forum Szakkiállítás és Vásár / 2018

ELŐADÁSOM A  BEAUTY FORUM ÉVES RENDEZVÉNYÉN,  A LURDY KONFERENCIA KÖZPONTBAN
Bár itt elsősorban sminkesként vagyok jelen, aki közelebbről ismer tudja, hogy valójában kétféle hivatásnak élek. Hosszú évek óta foglalkozom ugyanis különböző spirituális terápiák tanulmányozásával, egy ideje pedig terapeutaként tevékenykedem ezen a területen. Dolgozom Spirituális Választerápiéval, érintés- és masszázsterápiát is alkalmazok igény szerint, de az igazi szerelem számomra az Aura-Soma hihetetlenül hatékony és gyengéd rendszere. Szólok pár szót az Aura-somáról. Ez a terápiás rendszer, liquid kristályokat és növényi esszenciákat tartalmazó színes üvegek segítségével térképezi fel a lélek aktuális állapotát, kívánságait, múltját, jelenét és lehetséges jövőjét. Ugyanezen üvegek, esszenciák segítségével hangolja a lelket és a köré fonódó fizikai testet egységbe, harmóniába. Színterápiára épülő rendszer, mely természeténél fogva önválasztó.
                                                 
A vendég kiválasztja a számára aktuálisan legvonzóbb üvegeket és ezen választása nyomán elindul megfejteni a lelke üzeneteit, vagyis felfedezi önmagát. Miért vagyok én mégis jelen, azon túl, hogy a több mint 100 csodaszép üvegből álló készletet biztosítom számára? Azért mert jobban ismerem a kódolt nyelvet, amelyen a lélek, ez a lehelletkönnyű és sokszor mégis mázsás súlyokat cipelő energialény kommunikál. A lélek nem e világból való, ne feledjük. Átutazóban van, ide csak tapasztalni érkezik. De térjünk vissza az üzenetekhez. A színek lelkiállapotokról, megélt vagy vágyott történetekről mesélnek, elakadásokat fednek fel, avagy lehetőségeket mutatnak. Nincsenek titkok, csak értenünk kell az élet, a minket körülvevő látható és láthatatlan világ nyelvét. Üzen az arcunk, a tekintetünk, a viselkedésünk, a mozdulataink – mindenki hallott már  a testbeszédről, igaz? – és üzennek az általunk általában, illetve aktuálisan képviselt színek is. Nem térnék most ki részletekbe menően a színelmélet elemeire, tudjuk, hogy a színeink, bőrünk, hajunk, szemünk színe alapvetően meghatároz minket és ezen jegyek alapján besorolhatóak vagyunk, hideg-meleg, avagy az évszakok szerint tavasz-nyár-ősz-tél típusokba. Jó ha tudunk erről, jó ha nagyvonalakban megismerkedünk a minket érintő igazságokkal, így elkerülhetjük, hogy számunkra kedvezőtlen, előnytelen színekben, hangulatokban látassuk magunkat. Hiszen míg a saját színeinkkel harmonizáló árnyalatok kiemelik adottságainkat, pozitív külső jegyeinket, addig a számunkra előnytelen színek kedvezőtlenül árnyalnak minket. Öregítenek, borússá tesznek, negatív fényben tükröznek, igaz?  A színek hatással vannak ránk. A színeknek rezgése van, ami vagy harmonizál a miénkkel, vagy nem. A színek élnek. És megannyi információt közvetítenek. A lelkünk bizony reagál ezekre a rezgésekre, értelmezi és hasznosítja mindazt az információt, amit egy-egy szín, vagy a színek halmaza közvetít.
Sőt a lélek maga is üzen, kommunikál a színek nyelvén. Amikor bánat ér minket, gyászolunk, mert elvesztettünk valakit, vagy másfajta veszteség ért minket és lélekben gyászolunk egy folyamatot akár, gyakran választunk feketét, sötét színeket az öltözékünkben. A rejtőzködő, introvertáltabb személyiségek alapból kedvelik a fekete viseletet. Azok is, akik valamely részüket még nem integrálták teljesen, vagy egyszerűen képtelenek valamely részüket, vagy általában önmagukat elfogadni teljes valójukban. Az önszeretet hiánya vonzza a feketét, hiszen a fekete elnyel minden energiát, hihetetlenül visszafogott szín. Most felvetheti bárki, hogy dehát az alkalmi kisfekete, milyen elegáns, nincs negatív töltete egyáltalán. Valóban nincs. Helye és jelentése van. Alkalmi, elegáns, nem hivalkodó, vagyis visszafogott. A jelentés, a tartalom hasonló tehát, nyilván és itt már a stílus, a divat témakörét érintjük, nagyon sok múlik a fazon megválasztásán. Ne menjünk bele. De nézzük a menyasszonyok fehér ruhakölteményét. Miről üzen a fehér? Tisztaságról, ártatlanságról, de üzen lehetőségekről egy új élet küszöbén. Miért is? A fehér a legteljesebb, legtisztább tartomány, egyenlő arányban van minden szín és azok minden ereje, energiája jelen. Hihetetlen harmónia lakik a fehérben, az üzenete szépséges, gyönyörű.
Modellem lila ruhában érkezett, sminkjében is jelen van a lila. Befelé forduló időszakát éli, ám nem bezárkozó, energiátlan, sokkal inkább töltődő, tanuló, kicsit akár meditatív időkről beszélünk, amikor a lelke felé fordul a külvilág helyett és ott keresi a megoldásokat, a válaszokat. Ebben az időszakban benne van az átmenet, a lélek és így a hozzá tartozó ember változásban van. Spiritualitás, változás, tanulás, tanítás, bölcsesség, belső utazás…mind a lila üzenetei.
De témája a gyógyulás és gyógyítás, a szolgálat, az önmagunkra ébredés, a transzformáció, a béke, a tudatosság.
Energetikailag a korona csakra, a kapcsolódás, az inspiráció színe.
Domi jelen állapotában kitűnően képviseli ezt a színt, hiszen folyamatos változásban van, kitartóan halad az önmaga számára kijelölt úton, így fedezi fel önmagát és a világot. Tudása folyamatosan nyílik és új utakra hívja, az ismeretlen nem ellensége ma már. Ez a minőség már erősen képviseli a fényt. A lilában már jelen van a túlvilág esszenciája, egy távoli, misztikus dimenzió, a láthatatlan. Amikor a látható világ kihívásai megpróbálnak minket, gyakran fordulunk a láthatatlanhoz, menedékért akár, vagy egyszerűen ösztönösen megérezzük, hogy válaszokra lelhetünk, ha kitartóan és éberen figyelünk ebbe az irányba. A láthatatlan világ egyfajta védelmet sugároz, folyamatosan üzen, érezteti velünk, hogy nem vagyunk egyedül. Ha kellőképpen elcsendesülünk, ha elengedjük az ismeretlennel kapcsolatos félelmeinket, megérezzük, hogy nem is annyira távoli e hely, hisz valójában jelen van mindannyiunkban. Kívül keressük, de belül mélyen önmagunkban lelhetünk rá csupán. Ha rátalálunk erre a forrásra, magabiztosságot, önbizalmat meríthetünk belőle és harmóniában élhetünk. Hogy kellenek e ehhez traumák, csalódások, szakítások, veszteségek? Nem, valójában nem. Ám oly annyira leköt minket az evilági élet minden bújával bajával, örömével, szépségével, hogy ki kell billennie ahhoz a ma emberének, hogy elterelődjön a figyalme a mindennapokról. Hogy késztetést érezzen a visszavonulásra, csendes magányra, egyedüllétre. Mert ezek bizony mind feltételei annak, hogy rátaláljunk a belső hangunkra, hogy meghalljuk egyáltalán, majd kapcsolatban akarjunk és tudjunk maradni vele. Kapcsolat az éterivel, kommunikáció, a kék minősége. Nyugalmat, békét áraszt és láttat, hasonló belső állapotot tükröz. A béke színe, a tudásé és a hatalomé is egyébként. Jelen esetben a hatalom önmagunk felett, a saját életünk felett, amit jelképez, s mint ilyen, az önállósodás folyamatát mutatja. A lilával egybecseng, színtanilag is, hiszen a lila mint másodlagos szín, az elsődleges kékből ered, a kékből és a másik alapszínből, a vörösből. Ezért vörösek az ajkak. A vörösről essék pár szó még. A vörös bár az alapcsakra színe energetikailag, nagyon fontos minőség. Mert bár negatív aspektusait tekintve hajlamosak vagyunk a haraggal azonosítani és ezen túl is a lilához, a kékhez viszonyítva valóban földiesebb vonatkozásai vannak, jelentőségét tekintve nem marad el mögöttük mégsem. Hiszen a kék tudása, vagyis az elmélet, csakis a sárga erőközpontunkon keresztül tapasztalva, majd a vörösben feldolgozva érik valós tudássá bennünk. Így a vörös ajkakon szólt igazságok, a lila és kék által ígért szellemi tartalom, Dominika ajkain már hiteles történetként kelnek életre. Láthatjuk tehát, hogy a történet szempontjából lényeges színek mind fellelhetők és dominálnak hát a sminkben, vagyis Dominika makeupja hűen tükrözi aktuális lelkiállapotát és helyét a saját fejlődésének útján.
Hadd szemléltessem mondandómat, ezt az utat a munkáimon keresztül. És az eszköztáramat is segítségül hívom, az Aura Soma üvegcséit.
Először egy igen szenvedélyes és tragikus végű történetet mutatnék be. Berlinben kaptuk lencsevégre, Camilla Camaglia a fotós és modellem is Berlinből való. A szenvedélyes ám esendő nő jelenik meg a képeken, aki kora társadalmi előítéletének esett áldozatul, mindenki kitalálta már azthiszem mely karakter látható az editorial kockáin, Anna Karenina. A nő, aki a pillanatnyi boldogságért addigi sorsánál is nehezebb terhekkel fizetett, akit boldogtalansága végül a halálba kergetett, aki a változás erőt próbáló időszakában nem tudott honnan és miből erőt meríteni, hiszen a kor nem támogatta a női minőség felemelkedését. Anna önmegvalósítása kudarcba fulladt. Én ezt azzal magyarázom, hogy a kreativitás megélése, megtapasztalása, mint igen értékes támogató erő és támasz az önmagunk megismerése felé vezető úton, akkoriban a nők számára csupán a klasszikus asszonyi szerepek megélésén keresztül volt elérhető. Ez ugyan szép, ám a nő, mint független, önálló személyiség könnyen megfullad egy ilyen korlátozó közegben, merev szabályok által határolt élettérben. Ez történt Annával, s bár kora és környezete megbélyegezte, Anna Karenina karaktere megannyi arcban jelen van ma is közöttünk. Jelen van és sokszor szenved. Hiányt él meg és ez a hiány és elégedetlenség ellehetetleníti az életét. Akkor pedig elindul.
Nézzük Anna Kareninát.
Az első képen még csupán feleség. Klasszikus visszafogott frizurával és sminkkel, megjelennek ugyan az enyhén formabontó vörös pöttyök, mint könnycseppek, az áldozat apró üzenetei, de csak bátortalanul. Amilyen bátortalanul nyiladozik egy elnyomott nő öntudata, a kétségbeesésével egyenes arányban. Ez a színösszeállítás a sminkben, az Aura Soma 55-ös Tiszta/Vörös Krisztus üvegének felel meg, az áldozatról szól, az üveg a Mester készlet része, igen erőteljes energetikai információt tartalmaz. A megvilágosodás lehetőségét hordozza, a szív igazságáról mesél, összekapcsol önmagunkkal. Önmagunk elfogadásának kérdéskörével is dolgozik, csak hogy pár jellemzőjét említsem az üvegnek…és a sminknek, igaz? Korunk üzenete meghaladni ezt az állapotot egyébként.
A második képen megjelenik a szenvedély ami rendet bont, korlátokat dönt, elemi erővel utat tör lényünk rejtett lényegéből. Az Aura Somában a 6-os Vörös/Vörös üveg jelenik meg általa. Kulcsmondata az élet szeretete, az elragadtatás. Aki választja erős és bátor, a legnehezebb időkben is kitart amellett, akit szeret, ahogy Anna is tette, vállalva bármilyen szenvedést. De benne van a düh, a frusztráció is a választásban. Ez az üveg erősen energetizál, segít megélni az önfeláldozó szeretetet, gyógyítja amúgy a viszonzatlan szeretetet is akár.
Itt, e ponton válik kétfelé az út amúgy és lehetőségünk nyílik dönteni. A kérdés ugyanis nem kevesebb, mint hogy hogyan használjuk ezt az erőt, amit felfedezünk magunkban. Milyen mederbe tereljük, tereljük e egyáltalán. Ezen a ponton sorsot menthet a tudatosság. Az erő ugyanis épít, vagy rombol, minden esetben változásra késztet, fejlődni invitál. Nyersebb minőségeiben leginkább akkor találkozunk vele, ha szorul életünkön a hurok, ha mélyreható változásra van szükség. Az erő felébreszt. Ha nem vagyunk tudatosak, nem valószínű, hogy képesek vagyunk uralni ezt a számunkra ismeretlen energiát. Ilyenkor előfordulhat, hogy növekedésünk és fejlődésünk szempontjából kevésbé előnyös irányt szabuk magunknak. Rossz irány igazából nincs. Egyrészt vissza lehet fordulni, vagy irányt lehet váltani bármikor, másrészt ki tudja mely útra vállalkozott a lélek, mikor e világra tapasztalni érkezett. A lélek szempontjából óriási tapasztalás és transzformáló ereje folytán nagy lehetőségeket takar a szenvedés. De nem kötelező. Nem minden lélek számára recept a szenvedés, nem minden lélek számára optimális ez a fajta életút. Anna számára nyilvánvalóan az, hiszen ennek nyomán hagyja el ezt a világot, sorsa és története ezen az úton teljesedik be. A választott képeken jól nyomon követhető a gyászfolyamat amin végigmegy. A klasszikus jól nevelt feleség és anya a szenvedély vörösének dominanciáján át, a tulzó kihívó cicoma elemein keresztül éri el ikonikus végső ábrázolását. Szerelmében, annak ébredését követően végig jelen volt a veszteség. Erről árulkodik a megfáradt tekintet, az elvágyódó, csüggedt arckifejezés, a lemondó fuvallat a szemekben.
Megbecsült társadalmi pozícióját, tisztességét, gyermekét, majd végül szerelmét, tehát mindenét elvesztette. Mindazon érték, amely egy érzékeny lélek minőségét meghatározza, a szemünk láttára válik semmivé ebben a történetben. Csak a halál adhatott feloldozást számára, hiszen ilyen mértékű áldozatot, veszteséget és bukást a lélek nem bír el tetemes önvád nélkül. A tudatosodás folyamatának csúfos kudarca ez a történet és kudarcot vall a társadalom is emberségből, együttérzésből, de ez nem meglepő, ma is kihívás szembe menni a tömegekkel. Csak másképp.
A sminkben később megjelenik először a dac, ez a gyász tagadó szakaszára jellemző tünet. Látszik mindez az emelt főtartásból, mely büszkeséggé acélozza a nő szégyenét. Később láthatjuk a harag elemeit, tüskéket illesztettem az arcra, fényes aranyló tüskék ezek, hiszen a harag a folyamat fontos része és jó esetben a fény felé terel az elengedés által minket. Annánál azonban megjelennek a korlátok, nem szépen ívelt egyenletes harmóniában, kusza összevisszaságban inkább. Épp ahogyan az arany huzal tekeredik az arca köré, jelezve a főhős aktuális lelkiállapotát, mely nem megerődösik de gyengül. A színek itt már a magentát, mélymagentát érintik, valamint megjelenik az arany. Az arany az erőközpontunk sárgájának magasabb minősége, egy rejtett csakra színe, inkarnációs csillagnak is nevezzük, jelen inkarnációnkról hozott információkat világít meg. Annának itt már felviláglik a sorsa, ezen életének terve, szomorú végkimenetele. Az arany az erőt is szimbolizálja, mély belső erőt, akaratot, amellyel az ember választott útján halad bármi áron. A magenta a lila korona csakra felett található tartomány, a lélekcsillagunk színe, az égi forrás szeretetéről biztosít, az azzal való kapcsolódást, a hazautat mutatja. Az Aura Somában az arkangyal üvegekben jelenik meg, mint a 100-as Tiszta/Magenta üveg, Metatron üvege, vagy a 103-as Haniel üveg. A 100-as a szenvedés legmélyebb szintjeinek gyógyítására született, segít elengedni legmélyebb félelmeinket, megláttatja velünk életünk és lelkünk azon aspektusait, amelyeket a legnehezebb látni. Segít tisztázni az érzéseinket, kapcsolatot teremt lényünk legbelső lényegével. Tudom, hogy Anna alakján mindez ha segíti is lelke fejlődését, segíteni már nem segít, itt tartani már nem képes. De nem is ez a cél. A szín szimbólumként jelenik meg a munkában.
A smink bezárja a szenvedélyes nővé alakult szerelmest önön kaotikus világába. A főhős, Anna, a halál felé vezető úton ikonná lesz. Nyakán az árulkodó vörös fonállal, mely nem a kabbala védőfonala, hanem a harag fojtogató kötele ezúttal. Ez a munka már hideg ezüstös állapotot mutat, a ravatalon láttatja a szépségébe fagyott meggyötört lelket.
Második modellem és kliensem Dominika, más utat választott, más korban, más körülmények között, épp oly szenvedélyes, de talán bátrabb, erősebb lélekkel. A lelkéből feltörő erőt tanulásra, növekedésre fordította. A veszteség érzése és tapasztalása elemi erőket mozgatott meg nála is, ám fiatal korát meghazudtoló tudatossággal kezelte mindezt, felfeküdt a hullámokra, odaadta magát a folyamatnak és győzött. Napjainkba hála az égnek nem kell belehalni a szerelembe. Lehet viszont, legyen bármilyen a kimenetele, emelkedni általa, ahogy minden érzésen és tapasztaláson keresztül nyitva áll előttünk ez az út is. Dominika a haragját elfogadássá minősítette, figyelt, tanult és képes volt a szívéből döntéseket hozni, vagyis szintet ugrott, a vörösből a szív zöldjén és a kék tanításain keresztül a lila minőségébe. Meg kellett tapasztalni a szenvedélyen a haragon keresztül a vörös minden ajándékát és minőségét, hogy a tanulás kékje a lila bölcsességévé lehessen benne.
Az első képen ráébred, hogy nem halad, nem növekszik a kapcsolatában, unatkozó lányt látunk, aki egy felöltöztetett bábuhoz kapcsolódik, így látja önmagát. A következő képen a jelenetre árnyék nehezedik, jelképezve a nyomsát, mely modellemet indulásra készteti, mégpedig önmaga felé. Ezen a ponton egy tudatos nő számára a hangsúly már nem a kapcsolatának, hanem önön életének a minőségén van. Saját értékeit keresi, kutatja. Fény vetül az arcra, a gondolatok teremtő ereje átalakulást ígér.
A következő képen a nőiességet idéző virágok vöröse, rózsaszínnal övezve nem haragról, sokkal inkább a szeretet útjáról mesél. Domi arcának egyik fele maszkot visel, lila maszkot, a lila jelképezi a változás útját, a tanulás, spirituális érés vezet a jövő jobb oldalán látható tiszta minőséghez majd. Mutathatnám itt a lila üvegek bármelyikét, a 15-ös Tiszta/Lila-t például, az Új Évezred Gyermeke készletből, mely óriási szellemi értékekről mesél olyasvalakiben, aki két lábbal a földön áll mégis. Vagy ennek ellentéte épp a Lila/Tiszta üveg, Változás szárnyai a neve. Nincs mit ragozni azthiszem. Megmutatja számunkra a lelkünk mélyén lakozó fényt. Vagy a 65-ös Lila/Vöröst “Fejem az égben, lábam a földön”, erről szól. Valakiről, aki egyszerre van jelen a földi és a spirituális világban, vagyis egyensúlyban van teljesen. Szerettem volna kapcsolatot létesíteni a két munka között, ezért viseli Dominika az Annát megjelenítő modellen is látható fülbevalót. Itt válik ketté az út és a lila menti meg a lelket a helytelen döntések meghozatalától. Nem engedi a szenvedélyből és csalódásból fakadó vörös negatív aspektusait kibontakozni, nem lesz áldozattá, a változást választja, tanul és emelkedik.
Kreatív, színes és életteli. Bátran alkalmaztam a sminkben a formabontó elemeket, köveket ragasztottam az arcra a szivárvány minden színében, jelezve, hogy a változás úgy teljes, ha bejár a lélek minden színt, minden tartományt. Lecseréltem a fülbevalót, hiszen modellem itt eltér már a Tolsztoj által megformált hősnő szerepétől, könnyedebb és emelkedettebb tapasztalati utat választott. Izgalmas, szép és nagyon nőies, a jövő felé tekint. Önismereti útja, mely a kiteljesedéshez vezeti egyfajta belső út, saját birodalmában, tüll takarja a kíváncsi szemek elől ezt a beavatási folyamatot. Ez érettebbé, egyúttal titokzatossá is teszi őt.
És tekintsük meg ennek az utazásnak a végső állomását, Domit ma, vidám, kiegyensúlyozott, független, lelkében és életminőségét tekintve egyaránt szabad és ragyogó nőként!
öltözete elegáns, mégis könnyed és csábító, magabitosan halad tűsarkain, frizurája visszafogott, mégis kacér, nőies, tüll kalapja a titokzatos skorpió nő személyiségjegyeit idézi.
Sminkje elegáns, üde és letisztult, épp annyira, mint ő maga. tükrözi új önmagát és az utat, mely ezúttal sikeres volt. Mindez számomra is ékesszólóan bizonyítja, hogy a kitartó önismereti barangolás utat nyit a legjobb önmagunkhoz. Legteljesebb minőségünk ismerhető meg általa. Kívül és belül.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet mindenkinek, erről szól nagyvonalakban nálam egy sminktanácsadás, illetve egy Aura Soma konzultáció, illetve a kettő ötvözése.